Články

Články

Každý chovatel je hrdý na své čtyřnohé kamarády. Stejné je to u chovatele potkanů. Proto i pro ně pořádají oba kluby v ČR pravidelné výstavy, kde se kdokoli může svým potkanem pochlubit a nechat si ho od odborníků posoudit.

Potkan je, podobně jako třeba kočka, zvíře, které nevyžaduje koupání nebo speciální péči o srst. Tu si instinktivně čistí sám. Péče se tak omezuje jen na doplňování čerstvé vody a krmiva a samozřejmě pravidelný fyzický kontakt s člověkem.

Před pořízením potkana je dobré si obstarat potřeby pro jeho chov. Přestože obrázky z laboratoří ukazují potkany v malých teráriích, pro domácí chov to není nejlepší řešení. Mnohem vhodnější jsou klece.

Při jednom krmení potkan většinou sežere potravu odpovídající 10% jeho tělesné hmotnosti. Zbytek zásob si hromadí ve svých podzemních norách nebo doupětech. Pokud ho máte doma jako mazlíčka tak si to zahrabává do podestýlky. Skoro po každé si toho potkan narve do pusy co nejvíce aby jeho zásoby byli pořádné.

Zuby potkana vyrostou každý rok o 13 cm. Dokáže jimi prokousat plastové vodovodní trubky, závlahové systémy, popelnice, dřevěné bedny, sádrokarto na dokonce i tvárnice. Pokud by potkan chtěl prokousne vám i prst.

Každou skupinu potkanů vede dominantní samec, který obsazuje nejlepší oblasti teritoria skupiny a má právo se pářit s více samicemi. Mladší a slabší potkani, kteří jsou v hierarchii níže, musejí častěji opouštět hnízda a hledat potravu. Když nějaký potkan nesouhlasí poperou se spolu a silnější se stane dominantním samcem neboli vůdcem smečky.

Potkani žijí ve skupinách, z nichž každá má své vlastní teritorium. To si potkani značkují močením, podobně jako psi nebo kuny. Když je jejich území narušeno cizím potkanem, jsou vůči němu členové skupiny velmi agresivní. To se opět projevilo během coronavirových lockdownů, kdy armády potkanů sváděly ve velkoměstech např. v USA opravdové bitvy o...

Potkani si mohou vypěstovat odolnost vůči warfarinu. Tato látka na ředění krve se v 50. letech používala jako jed na potkany. Hlodavci odolní vůči jedu se začali objevovat v 60. letech a někteří z nich žrali warfarin jako potravu. Dnes se již potkani hubí účinnějšími jedy: Bromadiolon a Brodifacoum. Princip látky je však stále stejný: ředění krve.

Potkani jsou ve vodě jako doma, zadníma nohama pádlují, předníma zatáčejí, a ocasem udržují rovnováhu. Kromě zmíněné výdrže při šlapání vody je potkan schopen zadržet dech pod vodou až na 3 minuty. Ale pokud máte doma potkana laboratorního nezkoušejte.

Při nedostatku potravy potkani regulují vlastní populaci tím, že požírají mladé nebo slabší jedince. Naplno se to projevilo například během covidových lockdownů, kdy ve velkoměstech zavřely všechny restaurace a potkani se zničehonic ocitli bez zdrojů potravy.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky